Ceny brigádníků

Ceny brigádníků jsou stále podobné

Brigádníci jsou dnes na trhu celoročně využívaní. Nejvíce brigádnických hodin se však odpracuje v létě. Důvod? Dovolené trvalých zaměstnanců, turistický ruch, do jisté míry možná i tradice a samozřejmě prázdniny. Ten, kdo brigádníky potřebuje, ví, že v létě je najde a s ohledem na tento aspekt plánuje.

Poměr brigádníků při letních brigádách - studentů a nestudentů - dosahuje 65:35 ve prospěch studentů. Počet odpracovaných brigádnických hodin narůstá oproti květnu o zhruba 30%. Průměrný počet odpracovaných hodin měsíčně na jednoho brigádníka narůstá ze 42 na 104 hodin.

Pokud potřebujete brigádníka, v létě ho najdete i z večera do rána. Pokud vám vypadne, většinou za sebe doporučí jako náhradu kamaráda nebo známého. Obrat nastává v průběhu srpna. Napomáhá tomu rozbíhající se výroba, ale i fakt, že mnozí studenti si chtějí vydělané penízky ještě užít a odcházejí na dovolenou.

Kde najít brigádníky
Proč brigádničí tak velké procento lidí, kteří by mohli být zaměstnáni na trvalý pracovní poměr? Jedním z hlavních důvodů je nedostatek práce v regionu, kde bydlí; dalšími jsou i flexibilita pracovní doby při práci na dohodu, možnost práci kdykoli ukončit, přivydělávání si vedle pobírání sociálních dávek, ale také možnost vydělat nárazově relativně zajímavou částku na přilepšení.

Krize a brigády
Krize v oblasti brigádnických prací se v roce 2009 projevila poklesem klasických několikadenních nárazových brigád (jako ankety, marketingové akce, sezónní výpomoc, organizační práce na festivalech a podobně) jen minimálně. Ve spojení s útlumem výroby a využíváním vlastních zaměstnanců i na pomocné práce byl celkem zaznamenán asi 15% pokles. Stoupl však počet zájemců o brigády a narostla jejich ochota dělat téměř cokoliv. Tyto dva faktory způsobily jednodušší najímání zaměstnanců na dohodu a zároveň snížily možnost brigádu si najít.

Na podzim roku 2009 se karta opět otočila a krátkodobé práce začalo být víc. Tento trend přetrvává až do dnešního období. Důvod? Obava před tím, co bude dál. Vyrábí nebo objednává se nárazově, trvalí zaměstnanci se věnují hlavní oblasti podnikání společnosti a na "drobnosti" nebo nárazové práce se najímají brigádníci.

Nabídka a cena práce
Opětovný nárůst zájmu o brigádníky se zatím neprojevil na ceně práce. Mzdy brigádníků se pohybují na úrovni roku 2008, v špičkových obdobích (zejména na podzim a na vánoce) zatím nedosáhly úrovně předkrizového období.

Prognóza do budoucna
V současnosti jsou brigády specifickou formou pracovně - právního vztahu. Jsou jedinou zajímavou možností zaměstnání při studiu a nejjednodušším krátkodobým vztahem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Dokud legislativa nepřinese flexibilní pracovní poměry s úlevami pro studenty a další specifické skupiny na pracovním trhu, budou jeho neodmyslitelnou součástí.